top of page
Musk-oxen fighting in snow storm 169.jpg

Moskus vinterekspedisjon

muskox websiote.jpg
Northern light Dovrefjell
Musk ox_HEJ3929_edited.jpg
_DSC4047 copy.jpg

Bli med Roger Brendhagen og Floris Smeets på denne intense og spennende fotoekspedisjon! En ekspedisjon som mange har beskrevet som en opplevelse for livet. Vi skal fotografere moskus i tøffe vinterforhold - og for å få maksimalt «fotoutbytte», overnatter vi i telt i tre netter inne på fjellet. For å gjøre det litt lettere blir alt av utstyr kjørt opp med hundespann til basecampen. Dette er en tur for de eventyrlystne naturfotografene!

Turplan

  • Dag 1. Oppmøte, introduksjon og middag hos Furuhaugli Turisthytter på Dovrefjell. Roger og Floris vil gi dere en innføring i naturfotografering – og spesielt av moskus. De vil også gå igjennom utstyret og bekleding. Den første natten vil vi bo i komfortable hytter, like utenfor nasjonalparken. 

  • Dag 2. Om morgenen kjører vi til Grønbakken, hvor vi vil laste opp utstyret vårt på hundespann. De som vil kan bli kjørt inn med hundespann (dette koster kr. 5000,- ekstra). Fra Grønbakken kjører vi mede bil til Kongsvoll - hvor vi går opp på fjellet på vår søken etter moskus. Etter den første fotoøkten går vi ned til basecampen og setter opp teltene. Basecampen ligger på 1000 meter høyde og moskusene befinner seg ofte på 1300 meter høyde. Det er vanligvis mellom 30 og 90 minutter å gå fra basecampen til moskusene. 

  • Dag 2, 3 og 4. Vi sover i totalt 3 netter i telt. Da vi bo i moskusriket bruker vi ikke mye tid på reising og gåing. Det gir oss sjansen til å fotografere dyrene i første og siste lyset.  Teltene vi bruker er store ekspedisjonstelter som har romslig plass til 3 pers. Disse telter har vært ut i sterk storm flere ganger og isolerer godt. I hver telt kan 3 personer sove komfortabelt og at det er nok plass til bagasje. Avhengig av hvor motivert gruppen er, vil vi stå opp ca 3 timer før soloppgang. Etter å ha spist frokost og pakket sekkene, går vi til moskusen før solen dukker opp. Målet er å være ved dyrene minst 30 minutter før soloppgang. Avhengig av avstanden som dyrene er fra basecampen, blir vi ute hele dagen ved moskusene, eller så går vi tilbake til basecampen for å spise lunsj. Vi blir ved dyrene til etter solnedgangen før vi går tilbake til basecampen til å spise middag. Hvis det er overskyet kan vi dra tilbake til basecamp til tidligere. Tidspunkt av soloppgang og solnedgang varierer mellom turene. I løpet av den første turen er soloppgangen ca kl. 09:40 og solnedgang kl. 15:20. I løpet av den siste turen er soloppgangen ca kl. 08:40 og solnedgang kl. 16:33. 

  • Dag 5. Dette er siste dagen i fjellet. Utstyret blir hentet med hundespann rundt klokken 14:00. Før det har vi muligheten til å fotografere moskusoksen en gang til. Vi må være tilbake i basecampen 12:00 slik at vi har nok tid til å pakke ned alt. Siste kvelden vil vi sove i en av de varme hyttene hos Furuhaugli og nyte et deilig måltid i restauranten.  

  • Dag 6. Etter en god natt søvn - og en god frokost er det tid til å reise hjem igjen. 

Teltene

Vi bruker ekspedisjonstelt som tåler de tøffeste forhold. Vi har vært ut i fjellene med vind over 30 meter per sekund og teltene stod stødig. Teltene er store og tilbyr komfortabel soveplass til 3 personer pluss bagasje. I hvert telt vil det bo to eller tre personer avhengig av gruppestørrelse.

Utstyr

I tillegg til teltene, har vi truger, staver, kokeutstyr, soveposer (flere typer med sovekomfort helt ned til -32) og vinterliggeunderlag til dere.

Si fra hvis du ønsker å ta med eget utstyr - eller om du ønsker å bruke vårt.

 

Været

Temperaturen vil sannsynligvis være rundt -15 på dagtid og rundt -20 om natten. Dovrefjell er kjent for den sterk vinde – og store væromslag. Dette betyr at været kan endre seg ganske raskt fra time til time. Under turene er det stor sjanse for at vi kommer inn i snøstorm. Riktig klær er et absolutt must!

Se på sjekklisten hva du trenger å ta med av klær.

Foto workshop

To dyktige profesjonelle naturfotografer, Roger og Floris, er der til å hjelpe dere å ta bildene som dere har drømt om. De vil se på at gruppen vil stå på riktig plass på riktig tid.

 

Nasjonalparkguide

Floris Smeets er en av de offisielle guider til Dovrefjell Nasjonalpark. Han guider fotografer i Dovrefjell siden 2014 og har guidet mange fototurer på vinteren. Han er erfaren og kjenner området og dyrene godt. Gjennom årene har han guidet grupper under noen av de tøffeste værforholdene, og vil alltid sette gruppens sikkerhet i første hånd. Selv om forholdene kan være utfordrende, vil du være trygg med ham som guide. I tillegg er han profesjonell naturfotograf og Sony-ambassadør. Du vil være på rett sted til rett tid og kan alltid be om tips og tilbakemeldinger. 

 

Roger Brendhagen har hatt workshop på Dovrefjell de siste 15 årene og kjenner fjellet – og dyrelivet der oppe godt. Har vært Nikon Ambassadør de siste 14 årene og vil kunne låne deg fotoutstyr etter nærmere avtale.

 

Deltakernes fysiske tilstand
Du må være i bra fysisk tilstand på denne turen. Du må kunne gå flere (3-5) timer om dagen. Vi vil gå mest med truger. Bare på toppen av fjellene, der moskusene hovedsakelig er, trenger vi ikke truger. Da vi går fra basecampen til dyrene, må deltakerne ha med seg eget fotoutstyr pluss 1 liter te eller kaffe, noe ekstra klær og litt mat.
 

Mat og Drikke
Da temperaturen vil være under frysepunktet under turen (ca. -15 på dagtid og -20 om natten), er det ikke mulig å ta med vanlig mat eller drikke. Vi kan bare ta med turmat, kjeks, sjokolade, nøtter og andre typer av tørr mat.

Dere er ansvarlig til å ta med egen turmat. Det er mulig å kjøpe «Adventure Food» turmat fra Floris som han vil ta med til Furuhaugli. Si fra hvis du er interessert i dette.

 

Dere må også ta egen termos til minimum 1 liter kaffe eller te.  Da vi kan ikke ta med vann, må vil smelte snø. Vi vil ta med oss 3 gassbrennere og 3 kasseroller. Dere er velkommen å ta med egen brenner og kasserolle i tillegg. 

Vi anbefaler å ta med noen snacks som sjokolade, kjeks kaker og peanøtter, som gir litt ekstra energi.

Første og siste dag vil vi spise i restauranten på Furuhaugli.  

Sovepose
Da temperaturen om natten vil være rundt -20 grader, trenger vi gode soveposer. Teltene isolerer ganske bra. Det vil være omtrent 5-8 grader varmere i teltet, hvis det er 3 personer inne. Gjerne ta med sovepose med komfort rundt -20 grader Celsius. Hvis du har ikke god vintersovepose, kan du leie den fra oss til kr. 500,-. Hvis du leie en sovepose, må du bare ta med egen lakenpose til å bruke inne i soveposen. Vi anbefaler å bruke en fleece-lakenpose, da de fleste andre materialer føles kaldt om vinteren. 

 

Ta kontakt med oss for henvendelser for andre datoer og andre spørsmål.

Eller fyll ut bestillings-skjemaet nedenfor.

2021: 11 - 16 January 

          22 - 27 January 

            8 - 13 February 

6 dager, 4 dager ut i fjellet

Dovrefjell 

6 - 9 personer

Dobbeltrom til første og siste natt

Store ekspedisjonstelt til 2 eller 3 pers.

22.500,- NOK (4000,- NOK deposit)

Oppmøte hos Furuhaugli Turisthytter

Prisen inkluderer:

  • Overnatting: Dobbeltrom og i ekspedisjonstelt. Første og siste natt overnatter vi hos Furuhaugli Turisthytter i komfortable hytter. Under oppholdet på fjellet bor vi i vinter ekspedisjonstelt (2-3 pers per telt).

  • Middag i restauranten på første og siste kveld. 

  • Transport utstyr på hundespann: Alt utstyr blir kjørt med hundespann opp til basecampen på dag 2 og ned til veien igjen på dag 5. 

  • Ekspedisjonsutstyr: Telter, truger, staver, kokeutstyr, vinter liggeunderlag. 

  • Guiding av en offisiell sertifisert Dovrefjell nasjonalparkguide.

  • Foto workshop fra Roger Brendhagen (Nikon ambassadør) og Floris Smeets (Sony-ambassadør).

Privat rom: 2600,- NOK. Gjelder bare første og siste natt. 

Prisen inkluderer ikke:

  • Transport: Egen transport til og fra Furuhaugli Turisthytter.

  • Mat og drikke ut i fjellet 

  • Leie vintersovepose (kr. 500,-)

  • Transport av personer med hundespann til og fra basecampen på dag 2 og 5. Det er mulig å bli med på hundespann til kr. 5000,- ekstra. 

Fotoutstyr 

Til å fotografere moskus trenger du å ha minst 400 mm på et fullformat kamera eller et 300 mm på et cropkamera. Et teleobjektiv på 70-200mm eller 100-400mm er alltid nyttig å ha som ekstra linse for å fotografere dyrene i landskapet. I tillegg er disse linsene perfekt til å fotografere det fantastiske landskapet vi vil være i. Om natten er det en sjanse for nordlys. Et vidvinkelobjektiv med en  lenderåpning på f2.8 eller lavere vil være perfekt for å fotografere basecampen under nordlyset. Et stativ er nødvendig for dette. Det er opp til deg å bestemme hvis du trenger stativ til å fotografere moskusoksen. Vanligvis bruker vi ikke stativ til det, da vi kan legge oss på magen eller kan bruke ryggsekkene til å støte kameraet på. Andre ting du bør ta med er:

  • Nok minnekort!

  • Nok batterier! Det er ikke mulig å lade batteriene i basecampen. 

  • På grunn av lave temperaturer vil batteriene tømme raskere enn vanlig. Dette er våre anbefalinger for antall batterier for hvert kamerahus; Nikon D5 eller D6: 3, Nikon D500, D850, D750, Z6, Z7: 5, Canon 1DX serien: 4, Canon 5D, 7D, 90D: 6, EOS R, R5 og R6: 8, Sony a9 (II), a7III, a7RIII, a7RIV: 5

  • Batterilader (for å lade før avreise)

  • Filter (til landskapsfotografering)

  • Kameraryggsekk stor nok til kamerautstyr pluss ekstra klær og mat.

  • Droner er ikke tillatt i nasjonalparken!

Klær

Vi vil være ute i 4 dager i kuldegrader. Gode ​​klær er det viktigste til turen! Her en kort liste over de viktigste klær du trenger å ta med. Fin her en komplett pakkeliste

 

  • Jakke. Vi vil sitte stille mye og vente på at moskusen beveger seg eller venter på godt lys. Overkroppen din må være varm hele tiden. En skikkelig ekspedisjonsdunjakke for temperaturer ned til -40 grader Celsius er greit å ha. Hvis du har det ikke, er det mulig å ha flere lag av klær under en god parka, god vinterjakke eller skalljakke som beskytter god mot vinden. 

  • Sko. Gode isolerte vinterstøvler (Sorel støvler). Sørg for at støvlene er minst en størrelse for store, slik at det er mulig å ta på flere lag ullsokker.

  • Hansker. For hendene dine er det best å ha et sett med termohansker (som du kan fotografere med) pluss et sett med tykke votter.

  • Bukse. Ta en par vanlig skibukser og en skallbukse som du kan ta over skibuksen. 

  • Base layer / ice breaker: Uten det blir det veldig rask kaldt. 

Gallery

Packing list
camp_F5Q3240 copy.jpg
Packing checklist
  • Winter expedition jacket (comfort +/- -30 degrees Celsius)

  • 2 pair of winter / skiing trousers (2 pairs of skiing trousers are very practical to have, 1 for during the hikes through the mountains and the second pair for during the long photography sessions. The second one should be wider, so that it fits over the first one.)

  • Thermo base layer

  • Thick woolen sweater

  • Extra warm (bivi) bonnet / hat

  • Warm scarf

  • Winter boots (The brand Sorel has great winter boots with caribou wool which are great for longer hikes and also fit in the snow shoes.)

  • Gaiters (if the skiing trousers are not tight around the snow boots, you will need gaiters to keep the snow out of your boots.)

  • At least 2 pair of thick high woolen socks (smart wool)

  • Thermo base layer gloves

  • Warm thick down mittens

  • Sunglasses

  • Skiing / snow goggles (these are needed to be able to see something during a snow storm)

  • Head light (please bring them with full batteries)

  • Hand- and feed warmers / heat packs (optional)

  • Fleece sleeping bag liner which adds 5-10 degrees to the sleeping bag. Fleece material reflects your body heat very well. This means that the sleeping bag will feel warm from the second you get into it, if you use a fleece liner.

Please bring your luggage in a duffel bag and not in a hard case suitcase! Hard case suitcases cannot be taken up to the base-camp! If you have any questions regarding the clothing, please feel free to contact us.

Please note: Because of safety reasons, before going into the mountains, the guide will check if everyone has got the right clothing for these conditions. If someone does not have the right equipment to be outside in these temperatures, that person will not be allowed to join the tour into the mountains and has to stay in a cabin outside the park on own expenses.

Guest testimonials

Musk-oxen fighting in snow storm.jpg

Thierry (CH)

For the first time I took part to a photo travel. It was a wonderful experience to start in this passionate photographers environment. Musk’Ox in winter conditions is not only a photo trip but also an outdoor experience. Thanks to the wide knowledge in nature, wildlife and outdoor activities from Floris our guide, I could reach my goals. The small size of the group made possible to quickly build a nice team spirit. Not only guiding the group and sharing his knowledge, our guide was always ready to share advice in photography in order for me to improve my knowledge. Thank you also to the other guests and Ada to have create a nice atmosphere. I definitely enjoyed my trip and looking forward to the next one I’m going to book.

 

Highlight: Photographing wild animals in their environment without disturbing them.

bottom of page